De Berkenschutse in 2022:
Flexibel meebewegen met ontwikkelingen
Bij de start van 2022 gingen we ervan uit dat we ook dit jaar nog stevig in de greep van corona zouden kunnen zijn. We ontwikkelden scenario’s en anticipeerden op situaties die zich voor zouden kunnen doen. Maar ingrijpende gebeurtenissen laten zich niet of nauwelijks voorspellen. In februari vloog de wereld op een heel andere manier in brand. Eens te meer bleek dat flexibiliteit en kunnen meebewegen in de omstandigheden cruciaal zijn. Ik heb het als enorm hoopgevend ervaren dat onze organisatie hiertoe in staat blijkt.
Ontwikkelingen stonden niet stil en nieuwe initiatieven kregen een kans. Onderwijs en Onderzoek kwam verder tot bloei, bijvoorbeeld in LANS (Leerlingen Allemaal Naar School), waarbij we internationaal inzetten op schoolaanwezigheid. Of in ‘Beter leren door beter slapen’, tijdsperceptie bij leerlingen met autisme, het eyetracker onderzoek naar concentratie en aandacht, en het internationale EduEpi netwerk. Het is slechts een greep uit tal van initiatieven die een belangrijke hoeksteen vormen op weg naar een professionele leergemeenschap. De Berkenschutse bruist!
De huidige huisvesting blijft een bron van aandacht en zorg. Al geruime tijd zijn we in gesprek met de gemeente over hoe we vernieuwde huisvesting kunnen realiseren. De contouren hiervoor worden steeds duidelijker. Parallel hieraan loopt een ander traject: onze visie op onderwijs. Collega’s, ouders en leerlingen hebben meegedacht over hoe ons onderwijs er in de toekomst uit moet zien en wat dit betekent voor de huisvesting. Ook de veranderende arbeidsmarkt beïnvloedt hoe onderwijs vorm moet krijgen. Voorop staat echter dat wij blijven kiezen voor kwaliteit: bevoegde en competente leerkrachten voor álle groepen, ondersteund door vele andere collega’s met elk hun eigen deskundigheid.
De Berkenschutse is geen eiland, wij streven naar intensieve samenwerking met onze netwerkpartners om expertise te delen en zoeken steeds nieuwe partners. Onze Berkenbrein seminars nemen betrokkenen en geïnteresseerden mee in ontwikkelingen op het gebied van brein in onderwijs. We staan in de startblokken om een verbinding te maken tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Onze ambulante dienst blijft letterlijk in beweging en is een onmisbare schakel tussen de medische wereld, de leefomgeving van leerlingen met epilepsie en het onderwijs. En we sluiten aan bij regionaal en landelijk overleg over optimaliseren van zorg en onderwijs. Ik wens u veel plezier met het lezen van ons jaarverslag!
Marije Hertroijs, algemeen directeur
