Zonder samenwerking is het lastig om projecten te realiseren. Juist daarom is het belang van de samenwerkingsovereenkomst, die in 2022 werd voorbereid door de gemeente Heeze-Leende en De Berkenschutse, enorm. Door beide partijen is een oplossing gevonden voor de huisvestingsproblematiek van De Berkenschutse, en wel in de vorm van ‘vernieuwbouw’. In 2024 gaat de schop de grond in!
De Berkenschutse is uit haar jas gegroeid. De oude gebouwen lijken versmolten met de tijdelijke oplossingen zoals units van De Meeuw. Omdat een compleet nieuwe school kostentechnisch niet haalbaar is, is gekozen voor ‘vernieuwbouw’. Tijdelijke gebouwen worden vervangen door nieuwbouw, de bestaande gebouwen worden verbouwd en praktijklokalen gerenoveerd.
Centraal
Bij de ontwikkeling van de visie op de vernieuwbouw stonden de leerling en goed onderwijs centraal. Alle collega’s werden uitgedaagd om mee te denken hoe dit vorm zou kunnen krijgen. Dat heeft geresulteerd in prachtige ideeën over ‘breinvriendelijk onderwijs’, prikkelverwerking bij leerlingen, en lichte en transparante multifunctionele ruimtes.
Versnelling
Volgens Huub van de Ven, directiesecretaris De Berkenschutse, is de samenwerkingsovereenkomst het meest markante document in de aanloop naar de vernieuwbouw. “Prijsontwikkelingen en wereldwijde veranderingen zorgden ervoor dat we kritisch naar de samenwerkingsovereenkomst moesten kijken. Dat kostte tijd en zorgde ervoor dat de ondertekening pas begin 2023 kon plaatsvinden. Maar nu zijn we in een versnelling terecht gekomen: inmiddels is een voorbereidingskrediet beschikbaar gekomen, de aanbesteding is gedaan en architectenbureau En|En uit Eindhoven is bezig met een ontwerp. We kunnen op volle snelheid vooruit!”
'Bij de ontwikkeling van de visie op de vernieuwbouw stonden de leerling en goed onderwijs centraal'