De Berkenschutse anno 2022: een prachtige organisatie waar kinderen uit de hele regio onderwijs volgen dat aansluit bij hun behoeften. Waar aandacht is voor individuele leerlingen. Maar de ligging en uitstraling van de gebouwen – deels verouderd, deels vernieuwd en deels nieuw - stroken niet meer met de ambities van het centrum voor onderwijsexpertise. Reden om de bebouwing letterlijk en figuurlijk op de schop te nemen.
De gebouwen waarin De Berkenschutse is gehuisvest dateren van dertig, veertig jaar geleden. In de loop der jaren vond er uitbreiding plaats als de stijgende leerlingenaantallen daar aanleiding voor gaven. Tegelijkertijd leidden ontwikkelingen in het onderwijs ertoe dat de eisen die aan gebouwen worden gesteld, veranderden. Ook dat resulteerde in aanpassingen. Wie nu kijkt naar een luchtfoto van De Berkenschutse, ziet een onsamenhangend aantal gebouwen, naar alle kanten uitgegroeid, met een wirwar aan gangen, lokalen en ruimtes.
Regiegroep
Het plan om de huisvesting aan te pakken bestaat al jaren. Een regiegroep is op dit moment bezig om de plannen te concretiseren en uit te werken. Als directiesecretaris is Huub van de Ven de spil in het proces rondom de huisvestingsplannen. De regiegroep bestaat verder uit projectleider Ron Lavrijssen (gemeente Heeze-Leende), projectmanager Remco Duin (Kempenhaeghe), financieel deskundige Jacqueline van Goor en adviseur wetgeving Edwin van der Voort.
Verandering
Huub legt uit waarom er iets moet gebeuren. “Tegenwoordig wordt het onderwijs, naast klassikaal, ook vaak vormgegeven vanuit centrale ruimtes. Binnen de huidige huisvesting van De Berkenschutse is dit niet haalbaar. Het binnenklimaat is niet optimaal – te warm in de zomer en lastig te verwarmen in de winter – en we maken gebruik van noodlokalen die er inmiddels al tien jaar staan. Kortom: tijd voor verandering.”
Complexiteit
De reden dat er weinig schot in de zaak lijkt te zitten, heeft vooral te maken met de complexiteit van het project. Projectleider Ron Lavrijssen: ”We hebben te maken met verschillende partijen en met wet- en regelgeving. De gemeente is er daar een van. Gemeentes zijn wettelijk verantwoordelijk voor het realiseren van huisvesting voor het basisonderwijs. Daar krijgen zij geld voor van de regering.” Jacqueline van Goor en Edwin van der Voort, die zich bezighouden met de financiële aspecten van de plannen, benadrukken dat De Berkenschutse een bovenregionale functie heeft. “Er komen dus niet alleen leerlingen uit de gemeente Heeze-Leende. De leerlingen hebben bijna allemaal te maken met neurocognitieve problematiek. Dat vraagt om specifieke ondersteuning en extra voorzieningen. Ook dat kost geld.”